Åsa spelar Vita - Del 1

Blogg - Åsa Modén - tors 6 mars 2014, kl 09.05

Jag blev för några veckor sedan ägare till en Playstation Vita men insåg ganska snart att jag inte hade några spel att spela på den förutom Tearaway, ett av mina favoritspel från fjolåret. Denna spelbrist fick mig således att börja skumma igenom den stora mängden demon som finns tillgängliga i PS Shop, för att sedermera kunna testa ut vilka potentiellt intressanta spel som i slutändan är värda att införskaffa.

I den här lilla bloggserien tänkte jag dela med mig av mina tankar och åsikter om de demon jag provar. Och om ni som läsare har några tips om vilka Vita-spel man inte får missa, kom gärna med tips och förslag i kommentarerna nedan. Ok, here we go!

Ragnarok Odyssey Demo
Då jag har en kompis som är väldigt förtjust i och talar varmt om Ragnarok Online så tänkte jag passa på att i alla fall prova Ragnarok Odyssey. I början får man i sann rollspelsanda skapa sin egen karaktär och tilldela dem en stridstyp. Jag gick per automatik på Assassin även om jag gissar att det är den svåraste typen att vara, men den är ju också coolast och det jag alltid tänkt bli om jag någon gång skulle ge mig på Ragnarok Online. Hursom skapade jag en riktigt tuff karaktär med lila hår och kaxig attityd men insåg sedan att jag just skapat den typiska (och därmed ganska tråkiga) lönnmördartypen så jag startade om och skapade en livlig figur med rosa hår och tofsar. Grattis till den som identifierar henne som lönnmördare.

I demot har man tre uppdrag att välja på så jag begav mig ut i jakt på troll. Tyvärr har inte stridssystemet hittills varit min kopp te. De stridstutorials man får är väldigt dåliga och förklarar specialattacker men inte grundläggande slag och sparkar. Dessutom har jag fortfarande inte hittat något sätt att blocka, dodga eller fly undan om man hamnar i en fiendeklunga och det känns väldigt handikappande. Men jag har ju två uppdrag kvar så kanske kommer jag på något vad det lider, och jag kan i annat fall tänka mig att spelet kanske är gjort för multiplayer i första hand, likt Online, och att det därför är tänkt att man skall ha någon annan där att rädda en ur tajta situationer.

Hursom tänker jag nog ändå ge demot en andra chans för jag gillar min karaktär och spelets premiss och jag vill verkligen tycka om det. Men i nuläget känns det ganska meh.

Escape Plan Demo
Av de spel jag provat hittills är det här den största besvikelsen och den enda kommentar jag har är en stark uppmaning att inte spela det. Premissen och principen tilltalade mig mycket då det verkar vara en renodlad pusslare där man skall ta sig genom rum på olika kluriga vis, och sådant gillar jag, men redan efter några rum började allt gå utför i raketfart

Det första problemet jag stötte på var hur jag skulle hålla Vitan och spela utan att bryta händerna ur led eller råka komma åt någon knapp som gjorde att allt gick åt skogen. Ett exempel var då man skulle trycka på baksidan av Vitan för att trycka ut ett block som min spelfigur skulle kunna gå över på. Istället för att använda spakarna för styrning, vilket enligt mig borde vara det logiska, så styr man gubben genom att klicka på skärmen men samtidigt som man gör det är chansen stor att man även råkar knuffa tillbaka det block man just puttat ut och gubben ramlar ner i avgrunden och dör. Hur tänkte spelutvecklarna där?

Det som i slutändan helt fick mig lägga ner Vitan var där man skulle lära sig manövrera gubben då denne andats in helium och förvandlats till en svävande gasboll. Problemet var bara att det inte gick att få gubben att röra sig alls och inga tydliga instruktioner fanns tillgängliga. Det kändes ju bra och genomtänkt... INTE!!!

Till råga på allt använder sig spelet dessutom av prutthumor då karaktären konstant släpper väder ljudligt, något som inte jag finner underhållande överhuvudtaget. Och för att göra saken värre har man dessutom lagt på skratt så fort gubben fiser vilket slog spiken i kistan för denna ospelbara skit. Numera är spelet raderat från min Vita och mitt liv.

Sonic & All-Stars Racing Transformed Demo
Detta är det bästa spelet av de jag hittills testat. Det är roligt, snabbt, välgjort, snyggt och med riktigt grym musik och speakerröst. Grundupplägget är en ren rip-off av Mario Kart, vilket ju per automatik innebär bra, där man tävlar mot varandra och plockar upp föremål som man kan använda. Det som särskiljer S&ART (ja jag använder förkortningen av speltiteln för den är för krånglig att skriva i sin helhet) är att ens bil även kan förvandlas till en båt, vilket verkar ske på varv två, och ett flygplan på tredje varvet. På så vis blir hela spelupplägget både roligare och mer varierande och utmanande. Sa jag att spelet var snyggt? Och alla lopp sker för övrigt på banor inspirerade av gamla Sega-spel… åh nostalgin.

I demot fanns även ett utmaningsläge där man kör själv och det gäller att komma så långt man kan på en viss tid som konstant räknar ner. Det var roligt men för mig var det omöjligt att klara på något annat än lätt nivå. Jag är i allmänhet inte nämnvärt bra på racingspel så jag kommer nog inte införskaffa S&ART, men jag skulle välja det över Mario Kart anyday. Och gillar man genren tror jag nog det är väl värt att spana in.

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34
Ryssen2s bild

Det finns verkligen många demon att testa. Jag använder min vita som pendlingsaktivitet och tycker det fungerar riktigt bra. Spelen jag gillar och har spelat mest är egentligen indiespel som passar sig för kortare sessioner:
Spelunky, Miami Hotline, Super Stardust delta, TxK och Lumines.

Men, till skillnad från 3DS, så fungerar viloläget otroligt bra på Vitan. Helt fantastiskt fjantigt bra. Jag är fortfarande imponerad när jag tänker på det. Det är bara att trycka ner i viloläge. Ta upp vitan en månad senare och starta från exakt där du slutade. Det gör att det går att spela längre spel under pendling också, utan att vara beroende av sparpunkter.

Jag har precis spelat klart Gravity Rush. Det var jättehärligt. Älskar möjligheterna att utforska och flyga runt.

Ser fram emot fler uppdateringar!

Zatoishwans bild

Jag skaffade också en Vita för några månader sedan.
Att det dröjde så länge berodde på att så många sade att det knappt fanns några spel till den.
Nu hör det till saken att jag aldrig haft en PSP och inte kört så många PS/2-spel.

Spel:
Tearaway! Nu var det redan ditt favoritspel, men det kan inte hyllas nog mycket. Genialiskt och underbart!

Persona 4 golden! Aaaah, my gaaahd! Detta spel älskar jag, önskar jag hade skaffat en Vita tidigare! Kom tydligen ursprungligen på PS/2 men jag hade inte kört det innan. JRPG, otrolig blandning av High-school simulator, extraknäckande och monsterjakt inne i TV-apparater

Sly Cooper: Thieves in time. Mysigt plattformspusslande. Lite mystisk kontroll men man vänjer sig snabbt. Väldigt charmigt

Rainbow Moon. Ganska generiskt och trist RPG men inte heller uselt. Meh.

Har provat typ en kvart Soul Sacrifice och det verkar lovande men har lagt det åt sidan så länge

Åsa Modéns bild

Ryssen2 skrev:
indiespel som passar sig för kortare sessioner

Tack för tipsen, värt att kolla upp. Det är alltid bra med tips på spel för kortare sessioner då jag också gillar att ha sådana med när jag pendlar.

Ryssen2 skrev:
viloläget

Ja jag har också märkt att det är väldigt bra, men jag trodde nästan jag inbillade mig först. Men om du säger det också så måste det ju stämma. Stort + till Vita :bigsmile:

Ryssen2 skrev:
Gravity Rush

Provade det som hastigast hos en kompis en gång, men ska nog definitivt prova det igen nu när jag har en egen apparat.

Ryssen2 skrev:
Ser fram emot fler uppdateringar!

Tack så mycket. Det kommer difinitivt mera och nu har jag ju fått hur mycket bra tips som helst :beer:

Zatoishwan skrev:
Spel

Åh många bra speltips du har. Här ska provas! Och vi får väl fortsätta jämföra erfarenheter som nyblivna Vita-ägare :)

Zatoishwan skrev:
Sly Cooper: Thieves in time

Denna kommer faktiskt komma med i nästa del av denna bloggserie ;)

Ryssen2s bild

Zatoishwan skrev:
Att det dröjde så länge berodde på att så många sade att det knappt fanns några spel till den.

Det där har jag också hört en del säga. Vet inte riktigt vad det kommer ifrån. Kanske tog det lång tid innan det började dyka upp grejer. Men jag har varken ägt ett PS, PS2 eller PSP, så de gamla titlarna lockar en del också.

Det jag verkligen saknar till vitan (och 3ds) är ett bra strategispel. Älskade Advance wars när det begav sig och tycker det borde finnas liknande saker. Har dock inte hittat något.

Mer OT så testade jag Smart As... igår. Det är gratis på PS+ just nu (liksom Uncharted och Gravity rush). I call meh, jag avinstallerade det igår också.

Zatoishwans bild

Ryssen2 skrev:
Det jag verkligen saknar till vitan (och 3ds) är ett bra strategispel. Älskade Advance wars när det begav sig och tycker det borde finnas liknande saker. Har dock inte hittat något.

Hm, har inte kört advance wars så jag vet inte vad det är. Duger Fire Emblem som strategispel?
På Vita kommer jag faktiskt inte på något egentligt strategispel alls faktiskt
Själv älskar jag X-Com men föredrar att köra den typen av spel på konsol
(googlar advance wars...)

Zatoishwans bild

Ryssen2 skrev:
Det jag verkligen saknar till vitan (och 3ds) är ett bra strategispel. Älskade Advance wars när det begav sig och tycker det borde finnas liknande saker. Har dock inte hittat något.

Holy.... Insåg just en sak.
Jag älskade Valkyria Chronicles på PS/3 och det slog mig just att den fick en uppföljare - på PSP!
Nu sägs den vara klart sämre, men har den bara 25% av vad ettan hade så är den fortfarande högintressant för min del
(loggar in i ps store illa kvickt)
Det finns digitalt! 115 pix!
Nu blev det lite besvärligt, måste nog radera något spel så jag installera det...

Ryssen2s bild

Zatoishwan skrev:
Jag älskade Valkyria Chronicles på PS/3 och det slog mig just att den fick en uppföljare - på PSP!

Ska kolla! Tack för tipset.

Advance wars är lite "tactics"-aktigt i hur det fungerar. Principen är att man tar över hus som ger income, och så kan man bygga trupper i fabriker. Det är turbaserat, och en spelare flyttar alla trupper innan nästa får göra alla sina. Det var perfekt att "hot seat" spela. Dvs, många på samma konsol.

Sebastian Magnussons bild

Ryssen2 skrev:
Men jag har varken ägt ett PS, PS2 eller PSP, så de gamla titlarna lockar en del också.

Ja alltså, i så fall är ju Vitan en fenomenal maskin. Den mängd enastående äldre
spel som finns att tillgå är ju enorm.

Zatoishwan skrev:
Nu sägs den vara klart sämre, men har den bara 25% av vad ettan hade så är den fortfarande högintressant för min del

Jag avgudade också ettan. Tvåan träffar inte alls lika rätt vad gäller storyn (som mest är generisk anime-bullshit) och givetvis det grafiska, men de taktiska bitarna håller än.

Ryssen2s bild

Nu är jag tvungen att kommentera igen!

Köpte Fez när det kom i förra veckan och WOW. Vilket underbart spel. Ett spel helt i min smak. Vacka pixelmiljöer och otroligt svåra puzzel. Jättekul. Det har ju dock funnits på Xbox och pc förut, så andra kanske har spelat det. Men inte jag, tills nu då.

Spelade även igenom Steamworld dig nyligen. Kul men lite väl linjärt. Hade gärna haft mer att bara utforska och fler puzzliga sidogrottor.

När kommer del 2 i serien?

Åsa Modéns bild

Ryssen2 skrev:
När kommer del 2 i serien?

Häng kvar i veckan så kanske du får en glad överraskning ;)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.