Åsas Heroes-blogg - Ny hjälte: Lúcio

Blogg - Åsa Modén - ons 5 april 2017, kl 21.44

Namn: Lúcio
Universum: Overwatch
Roll: Ranged support
Svårighetsgrad: Medium
Släppdatum: Februari 2017
Åsas betyg: 5 /5 (4 för hjälte + 1 för den fantastiska musiken)

Med Brightwing som en av mina favorithjältar - och mitt primära val som support - har jag definitivt en förkärlek för healers med passiv healing så man inte är beroende av träffsäkerhet för att hålla sitt lag vid liv. Och det näst senaste hjältetillskottet i The Nexus - Overwatch-DJ:n Lúcio - är även han just en sådan. Han spelar hela tiden passivt en låt i ett område runt sig och med Crossfade (W-attack) växlar man mellan två olika varianter där den ena healar (gul färg) och den andra ger ger en speed boost (grön färg) till alla allierade som står i cirkeln. Man växlar dem dessutom helt utan cooldown så som spelare gäller det att analysera varje situation och effektivt växla mellan healing i strid och hastighet när laget vill jaga ikapp eller fly.

Man kan även med E-attacken Amp It Up i korta stunder boosta upp sin för tillfället pågående sång och på så vis buffa dess effekt. Så det gäller att alltid hålla sig alert och analysera situationen för att identifiera vad laget för stunden behöver mest både vad gäller val av låt och eventuellt boostbehov. Det är på samma gång roligt och hjärnkrävande vilket jag personligen gillar.

Lúcios Q-attack Soundwave låter honom skicka ut en kort ljudvåg som trycker bort eventuella fiender i dess väg. Attacken gör inte mycket skada men den är bra att ha om man flyr från en fiende då Lúcio kan röra sig baklänges och slänga sin attack i farten. En alternativ användning är att med sina hastighetshöjande egenskaper ta sig förbi en flyende fiende och sedan trycka tillbaka denne in i det egna laget. Men detta kräver givetvis sin skicklighet och kanske även viss hänsyn till terräng.

Hastighetsmässigt känns Lúcio i samma klass som exempelvis den andra Overwatch-hjälten Tracer och en av de roligare aspekterna med Lúcio är att kunna matcha och kunna jaga ner just Tracer (som i vanliga fall mest undkommer och dödar en). Lúcio är snabb och har möjligheten att både skjuta och använda sina förmågor i farten och han kan även glida på väggar med sin Wall Ride-trait, vilket ökar hans hastighet ytterligare och låter honom ta sig förbi blockerande fiendehögar och andra hinder. Det finns även en del talents som ytterligare förbättrar Lúcios vägglidningsförmåga och ger honom olika fördelar, men detta är något som jag själv inte provat på då jag tycker att det så här i början räcker med att försöka lära sig manövrera ordentligt på marken. Och vår DJ har en hel del andra talents att välja på även om jag personligen inte funnit någon som jag känner är helt avgörande. Lúcio fungerar bra redan i sitt grundutförande och alla talents man lägger på känns mest som en bonus.

Vad gäller heroics gillar jag själv mest Reverse Amp som gör att den låt han spelar får motsatt effekt på alla fiendehjältar i dess verkningsområde, dvs saktar ner dem eller dränerar deras liv beroende på vad som spelas. I mästerskapssammanhang dock är det uteslutande den andra heroicen Sound Barrier som gäller. Denna ger under en stund en sköld till alla allierade hjältar, men den kräver också tajming för att aktivera den i exakt rätt tid.

Nackdelen med Lúcio är att det är väldigt svårt för ens lagkamrater att se vilken låt, och därmed effekt, han för tillfället har igång. När man spelar honom ser man tydligt cirkeln inom vilken hans passiva låt har effekt, men området syns inte för andra vare sig med- eller motspelare. Den enda indikation man då har är en färgskiftning vid Lúcios fötter som ju inte alltid är så lätt att ha koll på i stridens hetta... eller se överhuvudtaget för den delen. Jag känner personligen inte att det skulle finnas något behov av att dölja vad som spelas utan snarare känns det rent utav nödvändigt, åtminstone för det egna laget, att tydligt veta vad som spelas och inom vilket området låten verkar så att man kan positionera sig rätt och får hints om huruvida man borde stanna och slåss eller springa därifrån.

Lúcio är en mobil passiv healer som tillåter både engage, disengage och sustain. Så länge man är vaken och håller koll på vilken låtfärg som betyder vad är han relativt lättspelad, och en stor bonus är även att man, istället för den vid det här laget tråkiga bakgrundsmusiken, får lyssna på Lúcios musik under matcherna. It’s Lúcio’s jam!

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.