Spelkulturens cancersvulst

Blogg - Johan Eklund - tors 28 november 2013, kl 16.46

Även om jag ideologiskt stödjer den feministiska debatten inom spelkulturen så brukar jag sällan göra några större störtdykningar in i de kommentarsstrider som oundvikligen dyker upp som en direkt konsekvens när en ny artikel, krönika eller allmänt debattinlägg dyker upp. Glatt brukar jag bara dela med mig av dessa till vänner och bekanta istället och hoppas att de når så många som möjligt. Men ibland gör jag misstaget att läsa vidare ner till kommentarsfältet och dess oundvikliga flamewars.

Idag publicerade Aftonbladet en debattartikel angående sexismen på Dreamhack kallad "Spelkulturen behöver ta itu med sexismen". Ett vettigt, välformulerat och framför allt både aktuellt och motiverat inlägg. Tyvärr så gjorde jag misstaget den här gången att faktiskt läsa kommentarerna, blev som vanligt bestört över de fullständigt galna påhoppen på artikeln.

Det bland kritiken mot artikeln som jag tror kändes mest graverande var den helt galna inställningen att spelkulturen alltid varit sexistisk och att det bara var för kvinnor att acceptera det. En kritik som till och med fördes fram och hölls med av unga tjejer.

För det första sexism är aldrig någonting som kan accepteras, oavsett var i världen den förekommer. Det är aldrig okej att förtrycka någon, oavsett kultur, ras eller kön och det är oberoende av sammanhang. Aldrig. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att mansdominerad INTE per automatik är detsamma som sexistisk.

Spelkulturen är ursprungligen mansdominerad, om det råder ingen tvekan. Men det gör den inte sexistisk. Jag har själv varit pionjär inom denna kultur hela mitt liv och aldrig någonsin när jag har vurmat eller försvarat denna kultur i olika sammanhang har jag ansett mig försvara en sexistisk kultur. Tvärtom har jag omfamnat varje tillfälle att få med kvinnor in i spelkulturen.

Den aggressiva sexism som verkar breda ut sig i spelkulturen har precis ingenting att göra med den spelkultur jag själv växt upp med. Det är någon form av konservativ motreaktion mot att kulturen blir allt mer mainstream-ifierad och att kvinnor börjar få en allt större plats i den. Den finns inte naturligt utan är en ond mental sjukdom som spridit sig som en elakartad cancer genom hela kulturen. Och det finns bara en bot, att aldrig sluta kämpa mot sjukdomen, att aldrig acceptera den. Cancersvulsten måste bort för den har ingenting i en frisk subkultur eller friskt samhälle att göra.

På Skillpoint försöker vi förändra och upplysa om sexismen infrån spelkulturen. Till exempel som att skapa distans genom humor som vi gjort i våra veckofärska listor om pinsamma sexscener i spel, eller när vi lyfter fram de mest smaklösa spelen bara för att understryka hur utbredd sexismen är. Vi kommer aldrig sluta med detta heller.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04
Linnea Hummels bild

"Spelkulturen är ursprungligen mansdominerad, om det råder ingen tvekan. Men det gör den inte sexistisk. Jag har själv varit pionjär inom denna kultur hela mitt liv och aldrig någonsin när jag har vurmat eller försvarat denna kultur i olika sammanhang har jag ansett mig försvara en sexistisk kultur. Tvärtom har jag omfamnat varje tillfälle att få med kvinnor in i spelkulturen."

Som spelkultur existerar idag så är den sexistisk på ett flertal sätt, jag tror du menar att du aldrig försvarat de delarna av det. Dessutom är fler kvinnor i utvecklingen bara ett sätt att förändra. Jag hoppas vi kan komma en bra bit på vägen under kommande generationer. :)

Johan Eklunds bild

Jag menar precis det jag skriver. Mansdominans =|= sexism. Det är en otroligt viktig skillnad. Jag är inte automagiskt sexist bara för att jag är man. Däremot har sexismen tillförts kulturen av sexistiska män och mansdominansen har tyvärr underlättat det, men det är en annan sak. Och självklart är spelkulturen idag sexistisk, det är en sanning som inte går att ifrågasätta. Och jag hoppas det framgår tydligt då jag kallar den en cancersvulst :) Det där citatet bör nog inte tas ur sitt sammanhang.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.