Rättsröta på vita duken

Blogg - Vargavaka - mån 30 januari 2012, kl 20.24

Vinter i Rotterdam är inte bara kallt, blåsigt och snöfritt. Det är även hemvist för filmfestivalen IFFR, ett jippo som under ett par veckor invaderar stadens biografer och visar hundratals mer eller mindre obskyra filmer som normalt sett sällan hittar sig till den vita duken. Allt som oftast brukar brist på tid göra att jag bara hinner med att se ett par filmer under festivalen, och det här året lär knappast bli ett undantag. Men när jag läste igenom årets program stack en rulle ut ur mängden, och igår tog jag mig tid och begav mig ut för att se Miike Takashis Ace Attorney på dess första officiella visning sedan världspremiären här i fredags.

När jag satte mig ner i salongen hade jag egentligen inga som helst förväntningar. Zatoichi tyckte jag var en högst medelmåttig rulle och Ichi the Killer... eh, den var "speciell". Jag (likt alla andra som har spelat serien) föll pladask för karaktärerna i Phoenix Wright, men jag hade mina tvivel huruvida spelens historia skulle passa lika bra i filmformat. Men jag blev helt klart positivt överraskad. Konstigt nog (eller inte alls), så är Ace Attorney i filmversion precis vad det låter som. Det var iofs ett tag sedan jag spelade det första Phoenix Wright-spelet (som filmen är baserad på) men det jag såg var autentiskt på ett sätt som jag inte har sett i spelfilmer innan. Brottsplatsundersökningar varvades med rättssalsbataljer, och kryddades med en rejäl dos slapstick. Historien är nästan ordagrannt densamma som i spelet (med filler-fallen bortklippta) och karaktärerna är precis som i spelen älskvärda karikatyrer med ståtliga frisyrer. Filmen hade dessutom förvånansvärt bra specialeffekter. Inte för att historien egentligen kräver några specialeffekter att tala om, men de actionsekvenser som var med gav helt klart ett mervärde. Miikes interpretation av DSens gränssnitt i rättssalen var en trevlig touch som överraskade mig och fick mig att dra på smilbanden.

Ace Attorney är en spelfilm som egentligen känns mer spel än film, men som till skillnad från i stort sett alla andra filmer i "genren" faktiskt är bra. Jag är åter igen påmind om hur speciella Phoenix Wright-spelen faktiskt är, och det gör inte peppen inför den femte delen mindre.

☜- (`Д ´ ) ヽ Objection!

Andreas Ljungströms bild

Skoj att den verkar hålla måttet! Gillade både Ichi the Killer och Zatoichi så har förhoppningar om denna. Ska definitivt spanas in om tillfälle finns. :)

VodkaCitrons bild

Filmen verkar ju vara som animeserier som blivit liveactionfilmer ^^ Dom är oftast bra. Jag har inte spelet något av spelen. Får se om det blir filmen eller spelen man först blir bekant med :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.