Ether One

Recension - PC - tors 17 april 2014, kl 15.07

Släppdatum: 2014-03-25    Genre: Pusseläventyr
Utvecklare: White Paper Games    Åldersgräns:

Betyg: 4/5
"Ether One är den bästa förstapersonspusslaren du inte hört talas om"

"Öppna du så skriker jag!" Så sa jag till morfar när jag hade en sån där plastkapsel, från en automat utanför Konsum, med en läbbig spindel i. Det är över tjugo år sedan vi satt vid det där köksbordet och tampades med den läbbiga spindeln men morfar missar inte en enda chans att föra det på tal. Det har liksom etsat sig fast i våra huvuden för all framtid. Trodde jag. För några år sedan insjuknade morfar i Alzheimers och i dag har han ingen aning om vem jag är eller hur vi besegrade spindelskräcken i ett kök som luktade svartpeppar.

Även om Alzheimers är en upprivande och obarmhärtigt orättvis sjukdom är den likväl mycket fascinerande. Minnenas nycker har varit fokus för otaliga filmer, spel, sånger samt berättelser och aldrig tycks det bli uttjatat. I Ether One axlar jag rollen som en "restorer" - som namnet antyder går min arbetsuppgift ut på att återställa något. Närmare bestämt trasiga minnen hos demensdrabbade patienter. Drömyrke, någon? Precis som i filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind kan jag röra mig fritt bland minnen och jag kan dessutom när som helst avbryta mitt utforskande och återvända till mitt arbetsrum. Där kan jag sammanställa vad jag upptäckt, läsa anteckningar, lasta av objekt jag plockat på mig och reflektera över vad jag hittills varit med om.

Ether One är helt enkelt en förstapersonspusslare, men där många har försökt tvinga in liknelser med Myst skulle jag snarare hävda att det är Gone Home det liknar mest om man ser till stämning och mystik. Pusslen i Ether One är också mycket mer logiska än de som står att finna i Myst-serien. I min mening är det mesta som relaterar till berättelsen spoilers så jag håller mig medvetet mycket vag när jag säger så här: det är ett hjärtskärande öde som ska benas i - där varje litet minnesfragment känns viktigt. Det är... uppslukande.

Omgivningarna är varierade men följer alla samma estetik - de ser handmålade ut, åtföljda av celshading och överdrivna proportioner. Musik kommer och går i form av eftertänksamma pianoplink ackompanjerat av susande vind, knarrande golv och rasslande löv. Jag låter mig omfamnas av en stämning som är, i brist på bättre adjektiv, vacker. Jag tycker om att strosa genom hamnbyn och fundera på hur jag ska lösa nästa gåta. Sätta mig under ett träd och lyssna på fåglarna och bäcken och... vääänta här nu, vad händer med mig? Går jag omkring här och trivs?

Ether One är ett spel som varierar i längd beroende på hur mycket energi man vill lägga på det. Det går att hoppa över så gott som alla pussel och ändå göra framsteg och till och med klara hela spelet på under tre timmar. Men pusslen är lockande, varierade och ger en känsla av att man har lösningen på tungspetsen precis hela tiden. Jag löste inte allt under min första genomspelning så jag kommer utan tvekan att försöka igen vid ett senare tillfälle, för att upptäcka och förstå mer, för att komma till botten med vad som kan ha hänt här för länge sedan.

Öppna du, så skriker jag.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.