God of War: Ghost of Sparta

Recension - PSP - mån 25 oktober 2010, kl 19.00

Släppdatum: 2010-11-05    Genre: Action, Äventyr
Utvecklare: Ready at Dawn Studio, Santa Monica Studios    Åldersgräns: 16+

Betyg: 4/5
"Brutalt, snyggt och underhållande!"

Det är svårt att inte börja prata grafik och utseende efter att ha spelat God of War: Ghost of Sparta. Jag var redan imponerad av Chains of Olympus och föregångarens uppvisning i maffig PSP-grafik men det här är flera resor bättre. Miljöerna är väldigt detaljerade med maskinens mått mätt och de mytologiska monstren ser ut som de ska. Allt är otroligt väldesignat och Ghost of Sparta känns inte som det bortadopterade barnet i God of War-familjen utan kan stå på egna ben, stolt och rakryggat. Presentationen är kort sagt vansinnigt imponerande.

En stor jävla dörr!
Men utseende är inte allt. Serien har alltid levererat på ett visuellt plan men också när det gäller den tajta spelmekaniken och Ghost of Sparta är inget undantag. Striderna är lika följsamma som vi är vana vid, plattformsmomenten fungerar ypperligt och pusslen är precis som i Chains of Olympus få till antalet men de som erbjuds utgör bra variation. Jämfört med det förra PSP-spelet så har kontrollen fått sig ett par smärre förändringar men det är bara till det bättre och de hopplösa tumvrickarmomenten är färre den här gången. Det dyker visserligen fortfarande upp sekvenser där man är tvungen att snurra runt maskinens analoga plastvårta men de är mer förlåtande och bättre designade. Minispelen där det gäller att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle har hämtat inspiration från God of War III och knappsymbolerna dyker numera upp i förhållande till hur de är placerade på kontrollen. Många av de frustrationsmoment vi stött på tidigare har med andra ord fått stryka på foten.

Kratos är lika elak och arg som vi är vana vid.
Ghost of Sparta är likt Chains of Olympus också det en prolog till den numrerade serien och den här gången är Kratos på jakt efter sin bortrövade bror. Handlingen är inget berättarmässigt mästerverk men fungerar bra som en katalysator till att slakta monstruösa kreatur. När det gäller seriens signum som innefattar blod och våldsamheter kan vi förvänta oss det vanliga. Lemmar flyger, magar sprättas upp och ögon slits ut. Allt är med andra ord som det ska i Kratos brutala värld. Den patetiska men obligatoriska sexscenen dyker för övrigt upp även denna gång. Ska man klaga på någonting så är det att vi har sett allting förut. Med undantag för ett par nya vapen, fiender och magier är det mesta sig likt och spelet känns väldigt förutsägbart.

Det är lite paradoxalt egentligen. God of War-serien borde inte lämpa sig alls bra till PSP men med Ghost of Sparta bevisar Ready at Dawn och Santa Monica Studio att spelen om den brutala krigsguden definitivt hör hemma på Sonys portabla maskin. Kratos andra PSP-äventyr kanske inte riktigt når upp till God of War III och dess storslagna uppenbarelse på Playstation 3 men det är ändå ett spel som konkurrerar med de absoluta bästa titlarna till formatet och väcker nytt liv i den slumrande konsolen.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
Ollebros bild

trevligt att sonya gav bort det gratis till PSN+ medlemmar med!

Anders Brunlöfs bild

Ollebro skrev:

trevligt att sonya gav bort det gratis till PSN+ medlemmar med!


For Reals? Det rättfärdigar ju en prenumeration i flera år!

TTVs bild

Ollebro skrev:
trevligt att sonya gav bort det gratis till PSN+ medlemmar med!

:O

PSN+ börjar kännas befogat nu!

Ollebros bild

for reals, och du får behålla det for ever med, allt annat får man bara gratis så länge man är + medlem.
tror dock det var en månad sedan de hadde erbjudandet så det finns inte kvar tyvärr.
jag har ingen PSP heller så det ligger och skräpar på min PS3a

Carefaces bild

Det var ju bara demot Olle! :p

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.