Pro Evolution Soccer 2011

Recension - Xbox 360 - mån 25 oktober 2010, kl 11.38

Släppdatum: 2010-10-08    Genre: Sport
Utvecklare: Konami    Åldersgräns: 3+

Betyg: 3/5
"PES är tillbaka!"

Konami blev omsprungna till slut – EA Sports FIFA har innehaft fotbollstronen sedan 2008 medan Pro Evolution Soccer, PES, hamnat i periferin. I år ryktades det om att Konami var tillbaka på allvar och efter att ha dyrkat Fifa 11 som egentligen uppfyller alla mina önskemål som jag kan ha som fotbollsdyrkare, kändes det inte jätteintressant att ge sig på PES 11. Men jag hade fel.

Till en början kändes PES 11 ryckigt och hackigt, inte alls lika följsamt som FIFA. Jag fnös lite nedvärderande, men efter att ha gjort min första dragning med Messi försvann mina nedvärderande tankar om Konami. Alla års PES-spelande kom över mig och trots två års uppehåll från spelserien kom jag snabbt in i flytet. Det är så här PES är, det är den gamla klassiska motorn och det tajta gameplayet jag alltid älskat och många med mig. I förhållande till Fifa känns det inte mer verkligt idag, utan lutar mer åt det arkadiga hållet, samtidigt som du inte får lika mycket hjälp med passningar vilket kräver mer skicklighet av mig som spelar. Tack vare införandet av 360 graders passningar blir spelandet mer dynamiskt, även om det aldrig kommer så nära verkligheten som Fifa. Det tar ett tag att vänja sig vid att man måste sikta rätt med passningen, för att inte göra överdumma misstag.

Samtidigt känns PES spontant roligare. Matcherna har ett snabbt tempo och man har större individuella möjligheter med spelarna vilket också är roligt, nästan lite lekfullt. I Fifa 11 är det ganska svårt att göra mål, men i PES 2011 är det lättare och det är definitivt enklare att göra vackra inläggsmål, på gott och ont. Är man duktig så vinner man, man får inget gratis i PES, på det sättet skiljer sig de båda konkurrenterna åt ganska mycket. AI:n är riktigt bristfällig i PES 2011 och vill du ha något gjort måste du göra det själv. Visst kan man skönja en förbättring gentemot tidigare delar, men i Fifa upplever man laget medan PES 2011 egentligen mer trycker på jaget. Vinner du är det din förtjänst, förlorar du är det ditt fel. Det är både kul och frustrerande.

Spellägena är intakta från tidigare delar, så även licensproblematiken. Det fattas många lag, framför allt i Premier League, men andra lustigheter dyker även upp, som att Zlatan är kvar i Barcelona, spelandes tillsammans med Villa. Det är ett fel som jag kan leva med. Faktum är att jag skulle kunna köpa spelet endast av den anledningen. Master League Online ger en stor behållning men det är fortfarande tillsammans med en mänsklig motspelare bredvid sig i soffan som PES 2011 når upp till sin fulla potential. Jag tar hellre fram PES 2011 än Fifa 11 om det är förfest, medan jag hellre spelar Fifa 11 när jag är själv. Konamis spel kan inte konkurrera med EA Sports spellägen och när man vill ”simulera” ett resultat från en riktig match är det definitivt Fifa 11 som gäller. Men jag är riktigt glad, för nu kan jag få båda världar. Både ett suveränt, simulatornära fotbollspel och ett roligt, fartfyllt och underhållande förfestspel. PES 2011 visar att Konami verkligen kan det med fotboll, men det når inte upp till Fifa 11:s höjder. Men en stark trea är betydligt bättre än en halvtaskig tvåa. Jag spår att duellen blir än tajtare nästa år.

Varför har jag inte spelat Endless Legend tidigare?! 06/06/2015 - 00:46
TTVs bild

"PES är tillbaka!"

När var PES borta? :O

Kletets bild

Thörn skrev:
När var PES borta? :O

Ironi va Thörn? 0:)

TTVs bild

Kletet skrev:
Ironi va Thörn?

PES tycker jag har hållit en hög standard i alla fall dom två senaste spelen, eller tre senaste till och med. Fast det kanske är jag som har dålig fotbolls-spel-smak för i år tyckte jag PES var sämre än Fifa och skulle snarare kalla PES borta igen. 0:)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.