Årets spel 2010 - Utmärkelser

Artikel - Multi - mån 7 februari 2011, kl 10.01

Förutom själva topplistan har vi i vanlig ordning ett par underkategorier med tillhörande spel att prisa. Håll till godo!

Årets actionspel
Vilda västern har aldrig känts så levande och spännande som i Red Dead Redemption, och John Marstons gripande levnadsöde erbjuder en actionupplevelse av allra högsta klass.

Årets äventyrsspel
Med en stämning som är tät nog att ta på, nytänkande spelmekanik och förbluffande stor frihet att ta berättelsen i den riktning man själv vill ger Heavy Rain äventyrsspelen en helt ny ribba att mäta sig mot.

Årets sportspel
NHL-serien har varit stark i flera år nu, men NHL 11 får nog ändå klassas som den vassaste någonsin i och med sin robusta fysikmotor och sitt beroendeframkallande nya onlineläge.

Årets strategispel
Att Blizzard skulle göra oss besvikna var egentligen otänkbart, men med Starcraft II: Wings of Liberty bevisar de ändå att de är utan likar när det kommer till raffinerade strategispel.

Årets musikspel
Med Rock Band 3 har plastrocken nått sin absoluta kulmen, och är genren som det verkar på väg ut så kan vi åtminstone känna oss tillfreds i att dess svanesång är ett nära nog perfekt avslut.

Årets racingspel
Det var länge sedan Need for Speed-serien kändes så här relevant. Criterion har med Need for Speed: Hot Pursuit tagit sitt framgångsrika Burnout-recept och applicerat det på Need for Speed med stor framgång, och gift det med ett robust och beroendeframkallande socialt nätverk.

Årets plattformsspel
Det går inte egentligen att låtsas tycka illa om Nintendos uppföljariver när resultatet är i klass med Super Mario Galaxy 2. Gammal är äldst heter det, och super Mario Galaxy 2 kombinerar det beprövade plattformsupplägget med en nästintill outtömlig fontän av fantastiska bandesigner.

Årets rollspel
Bioware kallas "rollspelskungarna" av en anledning, och Mass Effect 2 befäster ytterligare den titeln. Med en actiontung och cinematisk tolkning av genren tar Bioware rymdäventyrande till en helt ny nivå.

Årets fightingspel
Med Street Fighter IV gjorde Capcom återigen fighting till en folkrörelse. Super Street Fighter IV må "bara" vara mer av det goda, men förbättringarna och förändringarna som tillkommit är av sådan vikt att ingen slagskämpe vill vara utan dem.

Årets pusselspel
Det tredje äventyret med den gentlemannamässiga och pusseltokiga professorn är det bästa hittills. Berättelsen är mer välskriven än tidigare och tidsresandet blåser nytt liv i serien. Pusslande på DS blir sällan bättre än i Professor Layton and the Lost Future.

Årets interaktiva
I skuggan av plastgitarrer visar Harmonix att de fortfarande är musikgenrens stora nestorer, och levererar Kinect-spelet Dance Central som faktiskt gör tillbehöret till ett intressant tillskott till spelvärlden.

Årets expansion
Fenomentet World of Warcraft fortsätter att gå från styrka till styrka, och Cataclysm är den bästa av spelet expansioner hittills. Genom att återgå till rötterna och omdana hela världen visar Blizzard att världens populäraste MMO fortfarande har många års underhållning kvar i sig.

Årets multiplayer
Kalla oss lokalpatriotiska, men det finns inget spel i år som roat oss så mycket i gott sällskap som Battlefield: Bad Company 2. Svenska DICE bevisar återigen att de är utan konkurrens när det gäller att snida ihop en tajt onlineskjutare.

Årets överraskning
Frictional Games hade redan visat prov på sin talang med Penumbra-serien, men i Amnesia blommade alla deras idéer ut till en alldeles fantastisk rysare som helt tog oss på sängen med sin stämning och sin hantverkskonst.

Årets nitlott
Till och med för att vara en MMO-lansering får Final Fantasy XIV anses vara synnerligen ofärdigt, så till den milda grad att veteranen Hiromichi Tanaka fått kliva ned från sin producentroll för serien. Vi hoppas att Final Fantasy XIV kan komma att bli spelbart i framtiden, men i sitt nuvarande skick är spelet en gruvlig besvikelse.

Årets mest underskattade
När uppföljarkungarna Obsidan Entertainment slutligen fick ta sig an en helt egen idé blev resultatet Alpha Protocol - ett smart, snabbt och djuplodande rollspel av precis den sort vi vill ha. Att den stora massan valde att ignorera spelet är tragiskt, men dess kvaliteter är obestridbara.

Årets mest saknade
Ända sedan 2006 har vi drömt om vad Team Ico skulle kunna göra med starkare hårdvara. Vi har fått se glimtar av det i trailerform och blivit trollbundna, men det slutgiltiga resultatet, Last Guardian låter fortfarande vänta på sig. Vi fortsätter att hålla andan.

Årets indie
Med ruggigt smart och utmanande plattformsdesign lyckades Team Meat med Super Meat Boy inte bara spöa skiten ur oss, utan också visa att även de minsta av utvecklare kan ge de mest etablerade storföretagen rejäl konkurrens. Indiescenens bästa spel blev även ett av årets absolut bästa!

Årets uppföljare
Bioware har tagit åt sig av kritiken mot ettan och levererar ett spel som är bättre på i princip varenda enskild punkt. Med tanke på vilken hög klass föregångaren ändå höll är det därmed bara att kapitulera inför briljansen hos Mass Effect 2.

Årets återutgivning
Vi fick vänta länge för Nicalis att anpassa Cave Story till Wiiware, men som ordspråket säger så kan man alltid tänka sig att vänta på något gott, vilket i det här fallet är den definitiva versionen av ett av de bästa Metroidvania-spelen i mannaminne.

Årets snyggaste

Med den till synes enkla men unika grafiska stilen ser danska Playdeads debutspel helt fantastiskt ut. Läckra oskärpeeffekter, imponerande parallaxscrollning och mörka sillhuetter är alla designmässiga komponenter som gör Limbo till det vackraste vi skådade 2010.

Årets spelomslag

Redaktionen på Skillpoint gillar spel. Sen gillar de att skriva om spel också. Vissa gillar även film. Men få gillar att få fyra fingrar avbitna av en jättestor dront med personlighetsklyvning. 10/13/2011 - 08:24

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.