HGC 2017 - Sammanfattning Crucibles (Fas 2)

Artikel - Multi - mån 9 oktober 2017, kl 22.06

SÄSONG 2: CRUCIBLES
Datum: 7-8 oktober
Deltagande lag: Diamond Skin (EU), Team Good Guys (EU), Leftovers (EU:OD), Polska Pamietas (EU:OD), Lag Force (NA), Even in Death (NA), HeroesHearth Esports (NA:OD), Imported Support (NA:OD)
Totalt antal spelade matcher: 4 st (2 europeiska, 2 amerikanska)
Totalt antal bevakade matcher: samtliga europeiska och 1,5 amerikansk

----------

ALLMÄNT

Veckans matcher spelas för att avgöra om de två bottenlagen i Europa och Nordamerika kommer att få spela vidare i HGC-ligan nästa år eller om de kommer ersättas av några nya lag från Open Division. I varje region har det spelats ett antal Open Division-turneringar och där de två bästa lagen från den senaste har fått chansen att kvala till HGC via Crucibles.
Även Korea skulle ha spelat sina Crucible-matcher i veckan men detta blev förskjutet i sista sekunden så att de matcherna nu istället kommer att spelas till helgen. I Korea är det lagen Raven och Rrr (med HCGs enda kvinnliga spelare) som måste kämpa för att behålla sina HGC-platser. Rrr var även med i Crucibles efter fas ett, men då som det bästa Open Division-laget. De vann då ej sin match men kom med ändå sedan ett av ligalagen upplöstes innan fas två hann börja.

Samtliga veckans matcher spelas på formatet bäst av sju, och alla blev både jämna och utdragna. Man kan konstatera att Crucible-matcher förmodligen är de mest spännande drabbningarna i HGC. Framförallt också som så mycket står på spel för det vinnande laget som i och med en plats i HGC får garanterad regelbunden ersättning (lön)... eller som spelaren Lauber uttryckte det, möjligheten att säga upp sig från sitt jobb på en hamburgerrestaurang för att kunna satsa på e-sport på heltid.

Kommentatorer för Crucible-matcherna är Tetcher och Grubby för EU respektive JHow och SolidJake för Nordamerika. Dessa har även varit kommentatorer för det ordinarie Open Division-spelet i respektive region.
Tetcher har också på sig en väldigt fin(?) och färgglad väst.

På grund av outbetalda löner har Playing Ducks Heroes of the Storm-lag brutit med organisationen och återgått till att vara Diamond Skin, det namn de ursprungligen äntrade HGC under.

Europeiska Open-Divisionlaget Polska Pamietas lagnamn betyder “Poland remembers”. Samtliga spelare är polacker och en av spelarna heter till och med PolishGuru. Om de kommer med i europeiska HGC kommer de att bli det andra laget - efter svenska Fnatic - där alla spelare kommer från samma land.
Det kan också nämnas att Polska var rankade sexa i Open Division inför det sista avgörande mästerskapet, men där lyckades prestera så bra att de slutade topp två.

Många är vi kanske som minns, gillar och saknar den afrobärande Li-Ming-mästaren Khroen som inför fas två av HGC kickades från amerikanska Gale Force Esports. Sedan dess har han gått med i Open Divisionlaget Hold It Down, som sedermera fick en sponsor i HeroesHearth Esports (HHE) och som sedan dess vunnit alla turneringar i amerikanska Open Division, med undantag för sin allra första.
I laget återfinns även McIntyre från laget B Step som splittrades i transferfönstret inför fas två av HGC och förlorade sin plats i HGC till förmån för det då bästa Open Divisionlaget Even in Death, som dessutom faktiskt råkar vara det lag HeroesHearth möter i Crucibles.
Med i HHE finns även den tidigare Cloud9-spelaren Arthelon, samt spelarna BBJ och ishb00 från LFM eSports som deltog i amerikanska Open Division för fas ett men då inte nådde ända fram till Crucibles.

Resultat: I Europa lyckades Diamond Skin försvara sin HGC-plats mot polackerna i Polska Pamietas, och därmed är det första gången ett HGC-lag i Europa lyckats försvara sin plats. För laget Team Good Guys gick det däremot sämre och de åker ur ligan till förmån för det bästa Open Divisionlaget Leftovers med svenska spelaren Lauber.
I Amerika blir situationen densamma. Lag Force (tidigare Team Naventic) försvarar sin plats mot Open Division-tvåan Imported Support. Khroen och hans HeroesHearth Esports lyckas efter en mycket jämn drabbning vinna över Even in Death och således bli det första Open Division-laget i Nordamerika att ta en plats i HGC.

Metaobservationer:
Gul’dan spelas en del i både Europa och Amerika, och vi får se excellent spel på honom från exempelvis Chris i Diamond Skin och Khroen i HHE. Arthas ser också en hel del spel, liksom supporterna Lúcio och Stukov. I Amerika är Brightwing och Lt.Morales populära bans. E.T.C. är den enda hjälten som har hundra procent deltagande, och dessutom i båda regionerna.

Åsa rekommenderar:
I princip alla matcherna i Crucibles är värda att se eftersom det är drabbningar mellan väldigt jämnstarka lag vilket leder till jämna och bra matcher. Men om man vill se en Mosh Pit som fångar ett helt lag - något som i princip aldrig händer - skall man spana in fjärde kartan (Towers of Doom) mellan Even in Death och HeroesHearth Esports.

Nästa veckas svenskrelaterade matcher:
Nästa match med svenskinblandning är HGC-finalen på Blizzcon 25 oktober - 5 november. I övrigt tar ligan paus fram tills nästa år.
Fnatic: Fredag 27/10 20:00 (Grupp B)
Tricked eSport: 2018
Team expert: Söndag 29/10 20:30 (Grupp D)
Team Wish: 2018

----------

MATCH-RAPPORT

Diamond Skin - Polska Pamieta
När: Lördag 7/10
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
4-2

Karta 1: Dragon Shire
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, Chromie, E.T.C., Genji, Greymane, Gul’dan, Leoric, Rehgar, Uther
Bans: Abathur, Malthael, Sonya, Tassadar
Vinnare: Diamond Skin
Kommentar: Diamond Skin (tidigare Playing Ducks) har haft det tufft i fas två av HGC, men inför de sista matcherna gjorde de en role swap och efter det hittade de sin form igen… dock var det vid det laget för sent för att rädda dem från Crucibles. Motståndarna Polska Pamieta kom bara tvåa i den avgörande Open Division-turneringen, så därmed är Diamond Skin definitivt favoriterna på förhand. Men samtidigt har Polska slagit ut många starka lag på sin väg genom Open Division och fram till level 20 är det också de som har det totala greppet om den första kartan. Fram tills dess har de levelövertag och har tagit alla drakar. Men sedan börjar favoriterna Diamond Skin att komma igen och kommer tillslut till ett sådant fem mot två-läge i en oskyddad lane att de kan gå på core och matchen borde vara avgjord. Men de får bara ner Polskas core till hälften ungefär innan de måste fly, men Polska ger sig inte utan jagar istället ikapp de flyende hjältarna och initierar ytterligare en gruppfajt som blir en enda äggröra med många underliga drag, och matchen fortsätter hållas vid liv ytterligare ett tag. Men så småningom lyckas Diamond Skin slutligen döda alla Polskas hjältar utom Chromie, och den här gången kan de ostört avsluta coren och vinna.

Karta 2: Towers of Doom
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, Auriel, Genji, Gul’dan, Lunara, Rehgar, Sonya, Tassadar, Uther
Bans: Abathur, E.T.C., Malthael, Valla
Vinnare: Diamond Skin
Kommentar: Polska väljer kartan men befinner sig trots det ganska omedelbart i underläge, åtminstone levelmässigt. Däremot vinner de inledningsvis de flesta gruppfajterna men sedan börjar de själva dö lite väl mycket och man börjar nu tydligt känna att det är Diamond Skin som styr spelet. Och i slutändan kan Diamond Skin avgöra med ett altare i kombination men en boss, även om Polska kämpar emot in i det längsta med interrupts.

Karta 3: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Auriel, Cho, E.T.C., Gall, Gul’dan, Johanna, Leoric, Lunara, Stukov, Uther
Bans: Chromie, Genji, Lt. Morales, Tassadar,
Vinnare: Polska Pamieta
Kommentar: Vi får se en Cho’Gall för Polska vilket alltid är en rolig överraskning, och det verkar också vara ett extremt lyckat drag. Polska håller kommandot matchen igenom och ser självsäkra ut vilket gör att de på ett ställe till och med ger Diamond Skin en full inlämning bara för att kunna ta en boss som hjälper dem till ytterligare kontroll. Och efter det är det bara Polska-inlämningar som gäller och den här gången gången lyckas de äntligen ta en seger.

Karta 4: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, Dehaka, Greymane, Gul’dan, Leoric, Rehgar, Tassadar, Uther, Valla
Bans: Abathur, E.T.C., Genji, Lt. Morales
Vinnare: Diamond Skin
Kommentar: Kommentatorerna ifrågasätter kraftigt Polskas draft sedan de tar Dehaka och Leoric som sina enda warriors, varav båda är solo-laners och ingen är en riktig main tank. Kanske har Polska någon dold strategi som vi inte känner till, men så verkar inte vara fallet och Diamond Skin - inte minst med Cris på Gul’dan med excellenta Horrifies - fullkomligt äger kartan och vinner enkelt.

Karta 5: Battlefield of Etrernity
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, Auriel, Greymane, Gul’dan, Johanna, Samuro, Tassadar, Uther, Valla
Bans: Abathur, E.T.C., Genji, Malthael
Vinnare: Polska Pamieta
Kommentar: Inledningen på vad som kan bli den allra sista kartan om Diamond Skin vinner blir en jämn historia men ändå med viss fördel för Polska. Chris i Diamond Skin får återigen Gul’dan som han är riktigt bra på, och Polska fortsätter plocka lite mer udda hjältar då de denna gång tar Samuro och det fungerar bra för dem. De tar de Immortals som bjuds och återigen, liksom när de valde Cho’Gall, är det Polska Pamieta som kniper segern och tar serien vidare till minst ytterligare en karta.

Karta 6: Sky Temple
Spelade hjältar: Arthas, Brightwing, E.T.C., Genji, Gul’dan, Lúcio, Rehgar, Tyrael, Uther, Valla
Bans: Abathur, Anub’arak, Malthael, Sonya
Vinnare: Diamond Skin
Kommentar: Denna gång får vi inte se någon egentlig knashjälte på Polskas sida - vilket borde förebåda att de ska förlora kartan - men de tar i alla fall en Brightwing och den här gången snor de även Gul’dan från Diamond Skin. Polska tar även Genji som de också valde på de två första kartorna, men hittills har inte den hjälten funkat för dem så kanske är detta ytterligare ett dåligt tecken för det polska laget. Och Diamond Skin har förvisso ledningen i mid-game men Polska ger inte upp och det är inte på långa vägar någon överlägsen ledning. Så småningom är det dock ändå Diamond Skin som drar ifrån och trots snyggt och jämnt spel från Polska på i princip alla kartor är det ändå de regerande HGC-deltagarna som vinner och således behåller sin plats i ligan. Därmed vet vi också med säkerhet att fas två Crucibles inte kommer kunna bli en repris på den förra då båda Open Divisionlagen kom in i ligan. Grattis Diamond Skin och bra försvarat!

Team Good Guys - Leftovers
När: Söndag 8/10
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
3-4

Karta 1: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Auriel, Diablo, Greymane, Gul’dan, Johanna, Kael’thas, Lt. Morales, Stukov, Tracer, Uther
Bans: Chromie, E.T.C., Rehgar, Tassadar
Vinnare: Leftovers
Kommentar: Team Good Guys äntrade HGC via förra fasens Crucibles som ett av de två Open Division-lag som då tog en plats i ligan. Tyvärr har det inte gått riktigt så bra för dem under fas två som de hoppats och de befinner sig inte bara på botten av HGC-tabellen utan är nu även tillbaka i Crucibles. Den här gången möter de Leftovers, laget med den svenske spelaren Lauber som för några veckor sedan var substitut för Mopsio i Zealots, så med en liten försmak på ligaspel får vi tro att Lauber och hans lag är sugna på att knipa en plats på riktigt. Båda lagen börjar med dubbelsupport, en ensam warrior och två assassins så allt bäddar för en jämn första karta, vilket det också blir. Men med excellent spel, framförallt med Stukov, lyckas Leftovers få majoriteten av alla inlämningar, flertalet bossar, i princip alla kills och också kommandot i late game och snart står Good Guys med ett keep kvar medans Leftorvers har samtliga sina byggnader inatakta. Good Guys chanser till vinst är obefintliga och utmanarna Leftovers går vinnande ur det första mötet.

Karta 2: Dragon Shire
Spelade hjältar: Anub’arak, Auriel, Dehaka, E.T.C., Greymane, Gul’dan, Lt. Morales, Lunara, Rehgar, Stukov
Bans: Chromie, Johanna, Tassadar, Uther,
Vinnare: Leftovers
Kommentar: Leftovers öppnar starkt och tar den första draken fort, men Good Guys kämpar på för att hålla jämna steg. Denna gången är det de som har Stukov men de lyckas inte alls lika bra med honom som Leftovers gjorde på den första kartan. Båda lagen fortsätter dock med dubbelsupport så det verkar vara metan som föredras av dem båda. Även drake nummer två tillfaller fort Leftovers och vid det här laget är levelövertaget för dem ett faktum. Och härifrån är det återigen bara full fart rakt in i mål och ytterligare en vinst för Leftovers ett faktum.

Karta 3: Infernal Shrines
Spelade hjältar: Arthas, Greymane, Johanna, Kael’thas, Lunara, Muradin, Rehgar, Sonya, Stukov, Uther
Bans: Chromie, E.T.C., Gul’dan, Tassadar
Vinnare: Team Good Guys
Kommentar: Nu får Leftovers Stukov igen, och de får även Johanna och Uther som de också hade med på karta ett där de ju lyckades bra. Men den här gången är det istället Good Guys som får övertaget, åtminstone i levels och byggnader. De lyckas dock i princip inte få till några kills, något som varit en genomgående trend på samtliga kartor. Men de tar varenda Punisher och det räcker gott för att ge dem den seger som de vid det här laget säkerligen längtat efter.

Karta 4: Towers of Doom
Spelade hjältar: Brightwing, Cassia, Dehaka, Greymane, Gul’dan, Johanna, Muradin, Rehgar, Sonya, Stukov
Bans: Arthas, Chromie, E.T.C., Tassadar
Vinnare: Leftovers
Kommentar: Leftovers kör vidare på dubbelsupport medan motståndarna nu kör på en ensam Stukov som healer och Leftovers har även dubbla globals. Efter förlusten på förra kartan spelar nu Leftovers riktigt snyggt igen och framförallt svenske Lauber på Muradin hoppar in i fiendegrupper om och om igen, något som borde vara ett självmordsuppdrag, men av någon anledning överlever han varje gång och hans lag kan sedan göra processen kort med motståndarna. Men Good Guys håller ändå jämna steg och får själva till några kontrakills då och då. Vi ser långa fajter vi altarna men som oftast slutar till Leftovers fördel, huvudsakligen som tidigare nämnts tack vare Laubers Muradin som om och om igen hoppar in och avbryter när motståndarna försöker ta dem. Och efter ett tag kommer snöbollen i ordentlig rullning och Leftovers totalt kör över Good Guys, tar ytterligare en vinst, och är nu bara en kartvinst ifrån att gå segrande ur drabbningen och ta en plats i proffsligan HGC.

Karta 5: Warhead Junction
Spelade hjältar: Abathur, Falstad, Genji, Greymane, Li-Ming, Lt. Morales, Muradin, Sonya, Rehgar, Tyrael
Bans: Anub’arak, E.T.C., Tassadar, Zagara
Vinnare: Team Good Guys
Kommentar: Leftovers kör nu en väldigt udda draft så kanske gör de det för att de känner att de har marginal att experimentera… eller också är det ett hemligt vapen. Men tyvärr börjar det inte så bra för dem. Nu blir situationen den omvända mot hur det hittills varit, det vill säga nu är det Good Guys som får alla kills. Det visar sig dock också snart att Leftovers komp inte verkar vara ett hemligt vapen utan bara en idiotisk experimentering för att de råkar ha ett överläge. När heroics är online hoppar hela laget in i Morales Medivac, warpar in på ett av Good Guys keeps och tar ner det innan de alla givetvis blir ihjälslagna. Problemet är också att de ännu inte tagit ner fortet i samma lane så de hade ändå inte kunnat ge sig på coren ens om de överlevt. Good Guys tar givetvis tillvara på situationen - framförallt som de hade greppet om matchen redan innan - och de tar en boss och kan lätt gå på Leftovers core och ta ner den.

Karta 6: Sky Temple
Spelade hjältar: Arthas, E.T.C., Falstad, Gul’dan, Kael’thas, Leoric, Rehgar, Stitches, Tyrande, Uther
Bans: Brightwing, Greymane, Malthael, Tassadar
Vinnare: Team Good Guys
Kommentar: Sedan Leftovers på förra kartan uppenbarligen tyckte att det var värt att ge bort en seger genom att välja en hokus-pokus-komp - trots att de på tidigare kartor visat att de kan vinna genom att spela ett helt normalt spel - så får vi hoppas att de inte underskattat sina motståndares förmåga att vinna resterande kartor. För kanske kan deras val på karta fem vara det som kostar dem en plats i proffsligan och möjligheten att få lön för att spela. Och det är också motståndarna Good Guys som kopplar greppet om spelet på den sjätte kartan och får kills. Sedan svänger förvisso matchen fram och tillbaka in i det längsta men det är ändå Good Guys som i slutändan kniper segern så nu är det upp till den allra sista kartan att avgöra vilket lag som får spela i HGC nästa år och för vilket lag drömmen om proffspel tar slut.

Karta 7: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Abathur, Anub’arak, Arthas, Auriel, Cassia, Dehaka, Greymane, Lúcio, Rehgar, Tyrael
Bans: E.T.C., Li-Ming, Tass, Uther
Vinnare: Leftovers
Kommentar: Sista kartan och båda lagens sista chans så nu står allt på spel. Leftovers får ändå anses vara laget som kopplar greppet och de får redan efter 11 minuter ner ett av Good Guys keeps samtidigt som de själva har alla sina byggnader kvar. Så trycket från Leftovers är med andra ord överväldigande. Vi får se ett tappert försök av Good Guys att sno en boss, som de misslyckas med med en ynka millimeter och istället går den till Leftovers som går med den på core och när hela Leftovers lag dött vid coren är det sagda boss som i slutändan kan göra den sista skadan på coren som behövs för att Leftovers ska kunna vinna matchen. Det innebär att Team Good Guys spel i HGC-ligan är över och med Leftovers vinst innebär det att vi nu kommer ha ytterligare en svensk spelare i HGC nästa år... och vi är glada att de inte fick ångra sitt lilla tilltag på karta fem. Grattis Leftovers!

(På grund av den stora mängden matcher som spelas varje vecka har vi fokuserat på Europa och de matcher där svenska Fnatic deltar. Vi kommer också hålla lite extra koll på Team expert, Tricked eSport och Team Wish där de svenska spelarna BadBenny, Gnappe, Makke och POILK ingår. Samtliga spelade matcher kan ses i efterhand på YouTube eller här för Kina, och alla resultat samt övrig info återfinns på HGC:s officiella hemsida.)

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.