Julkalender 2015 - Lucka 15: Ett julminne

Krönika - Multi - tis 15 december 2015, kl 09.23

Julafton 1997, New York. Snön yr genom staden. Men när snöflingorna singlar ned på Frihetsgudinnan smälter de och rinner ned för hennes kind likt tårar. Hon gråter över vad som komma skall.

En slående kvinna i en lång, svart aftonklänning kliver ur en limousine. Staden myllrar av julfirare. Aya Brea är polis, men ikväll handlar inte om jobb. Hon ska på en julkonsert på Carnegie Hall. Men något känns… inte rätt. Sedan: inferno.

Sex dagar. Sex dagar som skulle förändra världen. Efter mellandagarna 1997 skulle vi aldrig se på livet på samma sätt igen. Eller våga lita på det. För den värsta fienden av dem alla, det kan vara den som bor inom oss.

Vintern 1998, Stockholm. Efter de kommersiella framgångarna med Final Fantasy VII stod Square på sin kreativa topp och släppte åtskilliga nya och innovativa rollspel varje år. Och alltså inte bara ytterligare ett FFVII eller XIII vartannat år. Ett av de mest oväntade var Parasite Eve, som inte utspelade sig i en magisk sagovärld utan en rysligt trovärdig mardrömsversion av vår egen verklighet. Det var en bra tid att vara 16 år gammal och ha ett chippat Playstation. Vilket vill säga att ha oändligt med tid och oändligt med tillgång till rollspel.

Parasite Eve är ett av få spel jag personligen förknippar med julen, inte bara för att det bokstavligen utspelar sig i juletider utan också för att det var kring det tiden jag spelade det. Åtminstone stora delar av det spelade jag ihop med en kompis, och i denna tid innan röstskådespelare så gav jag själv röst åt dialogen för att han inte orkade läsa. Det hjälpte förstås att det förutom Aya fanns exakt två karaktärer av rang, ”svart snut” och ”japansk forskare”, som behandlades ungefär lika stereotypt som alla Squares karaktärer från den tiden. Så med andra ord räckte det med att härma Danny Glover respektive Shigeru Miyamoto.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.