Ny svensk videospelskanal: Savepunkt

Intervju - Multi - mån 27 januari 2014, kl 08.00

I dagarna dök en ny Youtubekanal, Savepunkt, upp i Frankie Anderssons och Samson Wiklunds regi. Första avsnittet visar hur de kör igång den bedårande indiepusslaren Ittle Dew och Skillpoint är inte sena med att hugga eldsjälarna för ett par frågor om detta purfärska projekt.

Namnet Savepunkt känns kusligt bekant. Varför gör det det?
Elementärt, min käre Watson. Namnet har ärvts från Samsons debut i spelsfären. Hans första podcast hette just Savepunkt. Efter den lade ner har han sparat namnet i tanke att använda det igen i någon form. När vi startade detta projekt satt vi och diskuterade namn i flera timmar tills Frankie plötsligt sa, "men Savepunkt då?". Savepunkt podcast finns fortfarande kvar i iTunes om man vill höra eländet.

Vad kommer Savepunkt innehålla? Är det gameplayvideos hela vägen eller kommer det till exempel även komma raka recensioner och andra knasiga experiment? Kanske sång och dans?
Gott och blandat. Kanalens roll har ändrats fram och tillbaka under planeringsstadiet. Till att börja med kör vi dagligen gameplayvideos där vi sitter och spelar, men kanalen är ämnad att kunna ha flera olika sorters program. Vi är ju inte heller främmande inför att kanske streama och andra sådana nymodigheter. Just nu är det mest gameplayvideos på grund av tid och teknik.

Finns det någon särskild typ av spel, format eller utgivare som Savepunkt kommer fokusera på i första hand eller är det en fullkomligt blandad kompott?
Vi kommer köra blandat. Högt och lågt. Vi utgår från vad vi är sugna på att spela. Det kan hända att vi spelar riktigt usla spel också bara för att det blir rolig underhållning. Det finns ingen särskild regel att utgå ifrån.
Vi är inte ute efter att bli eller konkurrera med de andra populära spelvideokanalerna. Vi får inte ut något av att bete oss som arslen framför skräckspel eller shooters i hopp om att få troglodytdollar på kontot. Vi har inget att vinna på att hänge oss åt ett enda spel i hopp att rida på spelets popularitet. Vår spelsmak är bred, vår kanal kommer förhoppningsvis spegla det.

Vad har ni inspirerats av inför det här projektet? Finns det några ni har nära era hjärtan som alla gör bäst i att inte missa?
Samson är ett stort fan av Youtube-serien Game Grumps. Deras format är ju snarlikt det vi kör i gameplayvidoerna. Annars är det inte så mycket inspiration utifrån utan snarare en ursäkt för oss att spela ihop.

I ert första avsnitt får ni upp en väldigt personlig och charmig stämning direkt från start. Är det något Savepunkt alltid kommer sträva efter, eller kommer ni blanda in andra aktörer och försöka expandera det hela om det går bra för er?
Stämningen är inte planerad utan speglar väl bara hur vi är som personer. Stämningen är ju också beroende av vad som spelas. Ittle Dew som vi startar med är en synnerligen charmig och trevlig lite äventyrspusslare. Hade vi spelat typ Portal 2 i co-op hade vi säkert varit gräligare (talar från erfarenhet).

Att blanda in andra aktörer är inget vi ens hunnit diskutera än. Eftersom det här är en tämlingen anspråkslös satsning som enbart görs för att vi tycker det är kul så har vi ingen plan för någon eventuell expansion. Inte än i alla fall. Skulle vi expandera så finns det ju vissa saker som måste stämma mellan oss två och "de nya". Vissa värdegrundsfrågor som liksom måste finnas där. Även om en inte sitter och snackar om till exempel alla människors lika värde i våra videos så är det viktigt för oss att den värderingen finns där under ytan. Inget en gör existerar i ett vakuum och vardagligt trevligt småprat får inte sticka iväg åt något håll vi inte kan ställa oss bakom.

I slutet av första avsnittet hör man Frankie säga "Samson, kolla på klockan" varpå inspelningen abrupt avslutas. Siktar ni på att göra bite size-klipp runt tio minuter eller hade ni tvättstugan? Det känns spontant väldigt rimligt att hålla just gameplayvideos ganska hårt hållna vad det gäller avsnittsuppdelning.
Vi försöker hålla oss till tio minuter per avsnitt och minst ett avsnitt om dagen. Ibland sticker vi över såklart för att vi fastnar i spelets värld. Självklart skulle vi kunna göra längre videos, men vi tycker det är trevligare med lite bite-sized varje dag än en dryg timma i veckan.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.