Topp 11 - Kairosoft spel, del 2

Lista - Multi - mån 15 oktober 2012, kl 10.01

Det är dags för den andra, och sista, delen av min Kairosoft-topplista. Vi tar oss nu igenom platserna ett till sex. Fast i bakvänd ordning så klart. Spänningen måste vara på topp!

6 – Dungeon Village
Självfallet måste även Kairosoft släppa ett fantasyspel där alla gulliga monster kan få plats. I Dungeon Village bygger du en liten by och försöker locka till dig hjältar som springer omkring och spöar olika fulingar som befinner sig runt byn. Det gäller att bygga värdshus, tavernor, smedjor, butiker och florister(?), allt för att få hjältarna att trivas. Efter ett tag kan du även ge uppdrag till hjältarna som att rensa en grotta från monster eller ta hand om olika bossar som härjar i trakterna.

Tyvärr borde spelet ha haft mer djup. För det handlar till slut om att försöka bygga den bästa krigaren i bygden. Spelet känns som en förenklad och bärbar variant av Final Fantasy: Crystal Chronicles – My Life as a King.

5 – Epic Astro Story
Nu börjar spelen verkligen ta sig. Återigen handlar det i första hand om att bygga en bosättning, men denna gång är det på en främmande planet. Därav handlar det lika mycket om att gå på upptäcktsfärd, där ens små soldater och forskare kan hitta olika metaller, utomjordiska artefakter och nya landområden. Under dessa utflykter finns det även olika fiender att besegra, så det gäller att bygga en stark men balanserad utforskargrupp. Ibland stöter man på nya raser som måste räddas från ondskefulla rymdpirater. Efter att de blivit räddade kan man besöka utforska även deras planeter, men viktigast av allt de kan börja besöka din planet. Därför behövs det byggas mer än bara industrier och sådant som utvecklar staden i sig. Det behövs även sevärdheter som dina besökare kan finna spännande.

Överlag är det ett småmysigt spel, men som saknar lite fart. Det tar ganska lång tid att få pengarna att rulla in. Vilket även stannar upp utvecklingen, vilket i sin tur gör att det tar lång tid innan man kan ge sig på tuffare motstånd.

4 – Pocket Leauge Story
Jag har alltid varit fascinerad av fotbollsmanagerspel. Så det här var verkligen ett spel jag såg fram emot. Att få ta ansvar för ett gulligt fotbollslag och ta det till toppen kändes helt rätt. Det finns gott om träningar att utföra och det gäller verkligen att bestämma sig för att antingen satsa helhjärtat på några specifika spelare eller försöka göra hela laget till ett dreamteam.

Det finns inte så mycket att göra när själva matcherna drar igång, förutom att välja vilken laguppställning som ska gälla och byta ut spelare mellan halvlekarna. Men ändå känns det ganska spännande att se de små pixelgubbarna ränna omkring på fotbollsplanen och försöka göra mål på motståndaren.

3 – Grand Prix Story
Ytterligare ett spel jag såg grymt mycket fram emot när jag såg de första bilderna. Skapa ditt eget rallystall, bygg drömbilen och se till att dina förare kör häcken av allt motstånd. Det krävs mycket tid och möda att få till riktigt bra bilar, men det är det verkligen värt när man ser hur ens förare susar förbi alla andra och slirar in i mål. Jag kan ärligt talat inte riktigt sätta fingret på vad som gör spelet så bra, men troligtvis är det för att det känns som en frisk fläkt från mycket av alla de bygga-städer-spel som Kairosoft har gett ut.

2 – Pocket Academy
Kanske är det för att jag arbetar inom skolväsendet som jag finner Pocket Academy så fascinerande. Men det går inte att undgå att detta är det spel från Kairosofts som har störst djup. Ni skakar kanske på huvudet och tycker det kan inte vara särskilt mycket med tanke på att dessa spel är väldigt ”enkla” spel. Men här gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun. Du startar med ett endast ett klassrum, två elever och en lärare. Det gäller sedan bygga ut skolan, samt anställa fler lärare så att fler elever vill komma till skolan, men anställer du för många lärare för fort så får ditt konto snabbt röd färg och då vill inte heller elever komma till din skola om den har en dålig ekonomi.

Att dessutom passa in olika sorters rum, byggnader och natur gör att skolan blir än mer populär bland tänkbara studenter. Sedan får man inte heller glömma att anordna olika högtider, speciella lektioner och utmana eleverna på diverse prov. Allt det här är svårare än man tror, men samtidigt sjukt kul!

1 – Game Dev Story
Egentligen tycker jag lika bra om Pocket Academy, men Game Dev Story var det spel som startade hela vågen av Kairosoft-spel på mobilmarknaden. Det är dessutom ett av de få spelen som jag kan återkomma till om och om igen utan att tröttna. Jag tänker inte gå in på vad spelet handlar om för det tror jag de flesta känner till vid det här laget. Istället säger jag, om du ska testa bara ett av de spel som Kairosoft har släppt så bör du börja med Game Dev Story. End. Of. Story.

Vem har den fetaste nördgrottan? JAG! 10/16/2014 - 19:46

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.